Rabu, 18 April 2012

Resepi Kari Ayam (Bujang)



Bahan-Bahan
   1. Bawang Merah 2 biji.
   2. Bawang Putih 5 ulas.
   3. Helba Campur.
   4. Santan.
   5. Asam Jawa.
   6. Serbuk Kari.
   7. Garam.
   8. Daun Kari.
   9. Minyak Masak .
 10. Gula
 11. Ayam.
 12. Air.

Cara-Cara
   1. Panaskan minyak kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan helba campur lalu di tumis.
   2. Serbuk kari secukup rasa anda.
   3. Masukkan santan satu cawan.
   4. Air secukupnya.
   5. Masukkan ayam yang telah di basuh.
   6. Masukkan asam jawa yang telah direndam. Just cuma air dia jer. Biji dia buang tak perlu.
   7. Letakkan garam & gula dengan secukup rasa anda.
   8. Terahkir baru masukkan daun kari.


Penambah Rasa
   * Masukkan tomato 1 biji yang telah di potong.
   * Cili untuk menambahkan rasa pedas.
   * Daun Sadri.
   * Ubi Gentang untuk penambah lauk.
   * Kayu Manis.

Resep ini penah la aku mencuba rasa, not bad la orang kata. Mybe ada orang yang rasa resep dia lebih sedap dan bagus di alu-alukan untuk berkongsi resepnya. Kalau dah cuba masak nanti, sebelum makan jangan lupa baca doa makan. Selamat mencuba ok.

Tidak ada komentar: